Reinier de Graaf houdt ‘Elfstedentocht’ voor patiënten

Omdat de kans op een Elfstedentocht in Friesland klein is, heeft ons ziekenhuis een eigen Elfstedentocht georganiseerd. Patiënten konden tijdens dit evenement een ronde in het ziekenhuis lopen langs alle elf steden. Deze Delftse Elfstedentocht is een initiatief van de ergo- en fysiotherapeuten van Reinier de Graaf, die hiermee patiënten op een ludieke manier in beweging willen krijgen.

De vijfde verdieping van het ziekenhuis was speciaal voor deze gelegenheid uitgerust met winterse versieringen, stempelposten en een koek-en-zopie-kraam. Onder begeleiding van fysiotherapeuten konden de patiënten een totale afstand afleggen van ongeveer 300 meter, of een gedeelte hiervan. Langs de route was er op veel plekken de mogelijkheid om even te rusten. Halverwege de route werd warme chocolademelk met slagroom uitgedeeld en na afloop kregen de patiënten een medaille en een welverdiende kom erwtensoep. Ongeveer 30 patiënten liepen mee.

Carina Hilders, directievoorzitter van Reinier de Graaf, gaf het startschot voor de Delftse Elfstedentocht: “Ik ben enorm trots op de patiënten die meelopen en de medewerkers die dit hebben georganiseerd”, aldus Hilders. “Als ziekenhuis willen we de beste zorg leveren aan patiënten. In beweging blijven is daar een belangrijk onderdeel van. Daarnaast is het goed om lol met elkaar te hebben, om zo het verblijf van patiënten zo aangenaam mogelijk te maken.”

Sommige patiënten liepen zelfstandig, andere met behulp van een rollator en weer andere legden de route of een deel daarvan af met behulp van een rolstoel. Een van de deelnemende patiënten heeft de route zelfs vijf keer gelopen, voor elk van zijn kleinkinderen één rondje. “Een geweldige prestatie”, aldus ergotherapeute Maaike Philippo. “Ook de andere patiënten hebben ontzettend hun best gedaan. Het maakt eigenlijk niet uit hoe lang of hoe kort je loopt, als je als patiënt maar in beweging blijft. Dit vermindert het risico op complicaties tijdens en na de ziekenhuisopname.”

De Delftse Elfstedentocht volgt op de succesvolle organisatie van de Delftse Vierdaagse afgelopen zomer, waarbij patiënten vier dagen achter elkaar mee konden lopen in het ziekenhuis.