Reinier de Graaf biedt patiënten nieuwe, natuurlijke maaltijden

Goed en gezond eten draagt bij aan een sneller herstel van patiënten. Bovendien proberen steeds meer mensen op een natuurlijkere manier te eten, met verse ingrediënten en zonder al te veel toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook ons ziekenhuis wil meegaan in deze ontwikkeling en patiënten nog beter laten eten. Daarom zijn we samen met voedingsleverancier Marfo op zoek gegaan naar manier om de bestaande gerechten nog natuurlijker te maken. 

Speciaal voor het Reinier de Graaf Gasthuis ontwikkelde voormalig sterrenchef Pascal Jalhay, creatief brein in de keuken van de Marfo Food Group, 22 nieuwe gerechten voor ziekenhuispatiënten die minimaal bewerkt zijn en voedselverspilling tegengaan. Bij de bereiding van deze vernieuwde gerechten is alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten om de juiste kleur, geur en smaak te creëren. Zo worden groenten volledig benut om onnodige verspilling te voorkomen. De gerechten bevatten minder zout en geen onnatuurlijke E-nummers. Ook komt het vlees van dieren die een gezond en goed leven hebben gehad. 

Teamleider Servicepunt Patiëntenvoeding van Reinier de Graaf Kim Wit is actief betrokken geweest bij het ontwikkelen van de vernieuwde gerechten. “Van de ziekenhuizen die samenwerken met Marfo zijn wij de eerste die op deze manier de patiëntenmaaltijden vormgeven”, zegt Wit. “Goed en gezond eten draagt bij aan een voorspoedig herstel en vergroot de patiënttevredenheid. Een lekkere maaltijd wordt vaker volledig genuttigd. Hierdoor krijgt de patiënt alle nodige voedingsstoffen binnen en hoeft er niets te worden weggegooid. Dat is dus dubbel winst.” De vernieuwde gerechten worden inmiddels aan alle patiënten in het Gasthuis in Delft geserveerd en de reacties zijn positief. “We blijven verder ontwikkelen. We bieden elk seizoen andere gerechten aan dus zullen we de komende periode onze maaltijden ook blijven vernieuwen. Dat geldt eveneens voor onze dieetmaaltijden.”

Duurzaam ontwikkelde, gezonde maaltijden

Onze maaltijden waren uiteraard al gezond maar zijn nu naar een nóg hoger niveau getild. Wij hebben de gerechten grondig onder de loep genomen qua ingrediënten, receptuur en leveranciers en hebben onze werkwijze ingrijpend veranderd. Wij zijn ook 1-op-1 in gesprek gegaan met al onze leveranciers. Wat kon er anders, beter of efficiënter? En hoe gaan wij verspilling tegen? We hebben vervolgens zeer gedetailleerd in kaart gebracht hoe we bestaande gerechten verantwoord en toekomstbestendig konden maken. Ruim een derde van onze ecologische footprint wordt namelijk bepaald door wat we eten," aldus meesterkok Jalhay van Marfo.