Reinier de Graaf bereidt zich voor op griepgolf

Het Reinier de Graaf ziekenhuis bereidt zich voor op de griepgolf. De directie, Carina Hilders en Stefan Kroese, laat zich als eerste inenten en roept alle medewerkers op om zich te laten vaccineren. Hilders: “We willen griep zo veel mogelijk buiten de deur houden. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen en daarom bieden we onze medewerkers gratis een griepprik aan.” 

Wat is griep?

Griep, of influenza is een besmettelijke ziekte aan de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het griepvirus. De meeste mensen worden ziek in de winter. Vaak wordt een verkoudheid verward met griep, maar een verkoudheid ontstaat door andere virussen. De meeste mensen worden flink ziek door het influenzavirus. Zij hebben last van o.a. koorts, koude rillingen, hoesten, hoofdpijn en algehele malaise. Vooral voor ouderen van boven de 60 jaar, maar ook volwassenen en kinderen met een chronische ziekte kan griep ernstige gevolgen hebben. Wanneer gedurende twee weken meer dan 50 van de 100.000 mensen wordt getroffen door griep is er spraken van een epidemie. 

Misverstanden

Het bleek dat ook onder ziekenhuispersoneel nog veel vragen leefden over het griepvirus. Veel medewerkers waren er bijvoorbeeld van overtuigd dat je altijd lichamelijke klachten krijgt als je besmet raakt met het virus. Reinier de Graaf heeft daarom veel aandacht besteed aan voorlichting om feiten en fabels over de griep en vaccineren te bespreken. Frans de Vos, deskundige infectiepreventie: “Medewerkers spelen een belangrijke rol in de verspreiding  van het griepvirus. Ook al ben je nooit ziek en behoor je niet tot een risicogroep, je kunt het virus wel bij je dragen en doorgeven zonder dat je klachten ervaart. Onze patiënten, vooral ouderen, zijn kwetsbaar en daarom moeten we er alles aan doen om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen. Als we allemaal de griepprik halen, dan voorkomen we per drie gevaccineerde medewerkers één griepinfectie bij een patiënt.”  

Opvang patiënten op de juiste plek

Naast vaccineren van personeel neemt Reinier de Graaf nóg een effectieve maatregel om de griepgolf in het ziekenhuis in goede banen te leiden. Patiënten die met griepverschijnselen op de eerste hulp belanden, krijgen een sneltest. Vroeger was de uitslag pas tussen 24 en 48 uur bekend en moesten patiënten gedurende die periode geïsoleerd worden verpleegd. Die onzekerheid was erg vervelend voor de patiënt en ook werden daardoor isolatiebedden vaak onnodig bezet. Met de sneltest is vlot duidelijk waar patiënten aan toe zijn en worden zij snel op de juiste plek van de juiste zorg voorzien.