Reinier de Graaf behaalt opnieuw borstvoedingscertificaat

V.l.n.r. Hoofd Kinder- en jeugdafdeling Jolanda Versteegen, hoofd Neonatologie André van der Velde, lactatiekundige Diana Hoogerboord en hoofden Verloskunde & Kraamafdeling Patricia van den Berg en Marjon Migchielsen met de certificaten voor de Kinder- en jeugdafdeling, Neonatologie, Verloskunde & Kraamafdeling.

Onlangs kende de Stichting Zorg voor Borstvoeding voor de tweede keer het certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’ van de World Health Organization (WHO)/Unicef toe aan Reinier de Graaf. Dit houdt in dat ons ziekenhuis aan hoge internationale eisen op het gebied van borstvoedingszorg voldoet.

Reinier de Graaf ontving het eerste borstvoedingscertificaat in 2013 en krijgt dit vier jaar later opnieuw na afname van verschillende in- en externe audits. Belangrijke vereisten hiervoor zijn voldoende scholing voor en samenwerking tussen alle betrokken artsen, verloskundigen, (kraam)verpleegkundigen en -verzorgenden, een duidelijk borstvoedingsbeleid en goede patiëntenvoorlichting. “Het geven van borstvoeding is goed voor de gezondheid van moeder en kind. Hiervoor moeten zij bij voorkeur dag en nacht samen zijn. Gelukkig kan dat in de kraam-  en neonatologiesuites in ons ziekenhuis, waar zowel moeder, kind als partner samen kunnen verblijven”, aldus lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige) Diana Hoogerboord. 

Trots

Hoogerbord en haar collega Jacobine van der Ende zijn in totaal vijf dagen per week beschikbaar voor pas bevallen moeders en zwangeren in Reinier de Graaf. “Wij begeleiden vrouwen die borstvoeding willen geven op de Kinder- en jeugdafdeling, Kraamafdeling, Verloskunde en Neonatologie. Hierbij gebruiken we een aantal belangrijke vuistregels, zoals huidcontact tussen moeder en kind direct na de geboorte, goede uitleg over het aanleggen en het in stand houden van de melkproductie in verschillende situaties. We helpen ook veel moeders op de afdeling Neonatologie, zodat zij hun te vroeg geboren kindje toch borstvoeding kunnen (laten) geven”, aldus Hoogerboord. “We zijn erg trots op dit waardevolle certificaat én de wijze waarop wij hier aan mogen bijdragen.

Meer informatie over het Moeder en Kindcentrum van Reinier de Graaf vindt u op onze website.