Rampoefening Reinier de Graaf succesvol afgesloten

Zojuist heeft Reinier de Graaf zijn rampoefening afgesloten. De opdracht was de opvang en verzorging van ruim 60 (LOTUS-)slachtoffers en de opvang van hun familie. Het scenario betrof een conferentie van  topambtenaren, waarbij tijdens een demonstratie rellen uitbraken en vele gewonden vielen. Ook raakten personen onwel. Reinier de Graaf deed deze oefening in samenwerking met de GHOR, het Regionaal Ambulancevervoer (RAV), de huisartsenpost Delft (HAP) en Defensie.

De oefening is om 16.00 uur afgesloten. De eerste indruk van de betrokken hulporganisaties is dat de oefening goed is verlopen. Een uitgebreide evaluatie in de komende periode, zal leiden tot een nog beter voorbereide crisisorganisatie van alle betrokkenen hulporganisaties.

Calamiteitenoefeningen zijn een belangrijk element in de voorbereiding op werkelijke rampen, zoals de ramp in Alphen aan de Rijn of het ongeluk met het Turkish Airlines toestel in 2009. Reinier de Graaf oefent jaarlijks met het Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP). Bij elke oefening worden specifieke doelen vastgesteld.

Op 6 november was dit vooral inzicht te krijgen in de opvang en behandeling van een grote toestroom van zogenaamde T3-slachtoffers. Dit is een patiëntencategorie die minder urgent spoedeisende hulp nodig heeft. Verder was het doel inzicht te krijgen in de samenwerking tussen verschillende afdelingen bij een opgeschaalde situatie, de samenwerking met de huisartsen en het RAV en de ingebruikname van het slachtofferregistratiesysteem.