'Politie' controleert hygiëne

Hygiëne in ziekenhuizen is essentieel. Dat weet iedereen. Specialisten en verpleegkundigen moeten zich ook aan duidelijke regels houden. Zo zijn sieraden taboe en mogen lange mouwen niet onder een witte jas met korte mouwen. Soms vergeet iemand zijn ring af te doen en wordt hij of zij daarop aangesproken. Op 1 april spraken opeens twee agenten medewerkers in Reinier de Graaf aan op de hygiënevoorschriften…

De Inspectie van de Gezondheidszorg liet vorige week op het intranet van Reinier de Graaf weten dat zij strenger zou gaan controleren op de hygiëneregels in diverse ziekenhuizen. Vanwege ‘capaciteitsproblemen’ overwoog de Inspectie politieagenten controles te laten uitvoeren. Volkomen onverwacht gebeurde dit afgelopen dinsdag al. Rond het middaguur werden in het personeelsrestaurant overtreders van de preventieregels zonder pardon genoteerd.

Veiligheid staat voorop

De directie laat bij monde van voorzitter Jaap van den Heuvel weten het politieoptreden te betreuren, maar wel mee te gaan in het sanctiebeleid van de IGZ: "De veiligheid van de patiënt staat voorop, ook als die via dit zware middel moet worden afgedwongen", aldus Jaap van den Heuvel.

"Een rondje door de wandelgangen leert dat het veel medewerkers in Reinier de Graaf een doorn in het oog is dat diverse artsen en andere zorgprofessionals het voorgeschreven gedrag en de gewenste reputatie van Reinier onvoldoende als basis voor hun handelen nemen.”

Witte jas is pijler van het imago

Voor Van den Heuvel is elke witte jas onderdeel van patiëntgericht handelen, zeker in de beleving van patiënten. “In die zin is een witte jas een kostbare maar kwetsbare pijler van ons imago. Dat besef moet echt breed doordringen."

‘Slachtoffer’ van het politieoptreden was Miep van Gilst. Zij onderschrijft het belang van veilige zorg al járen en draagt dat ook met verve uit. Ze is spil in de verpleegkundige raad en al tijden een voorbeeld voor collega’s. Iedereen was dan ook hogelijk verrast dat uitgerekend Van Gilst, te midden van zo veel collega's, tegen de lamp liep en tot haar schrik ook mee moest naar het politiebureau.

Wat erg!

Miep reageerde verbijsterd. "Ik doe dit anders nooit, wat erg! En dat terwijl ik vandaag eigenlijk met de afdeling Infectiepreventie op een bijeenkomst over handhygiëne zou zijn in Rotterdam! Goeie genade, ik schaam me diep!"

Veel medewerkers van Reinier reageerden op het nieuws dat ze op intranet lazen. “Geweldige actie! Arme Miep.” Een ander schreef: “Het mag dan 1 april zijn, de boodschap achter deze actie is geen grap.” Van den Heuvel benadrukte dat elkaar aanspreken en scherp houden op de mores rond patiëntveiligheid een voorwaarde is om in 2016 het beste ziekenhuis van Nederland te worden.

Miep van Gilst is ondertussen weer op haar post. Alsof ze dagelijks op de planken staat, deed zij mee aan de door bestuursvoorzitter Van den Heuvel geïnitieerde 1 april actie. Een ludieke actie met een serieuze boodschap.