Pharmafilter inspireert duurzaamheidsorganisatie Urgenda

Wie zijn de koplopers op het gebied van duurzaamheid in Zuid-Holland? Welke initiatieven lenen zich voor opschaling en wat is daar voor nodig? Die vragen staan centraal tijdens de tiende Urgenda Regiotour. Op vrijdag 7 maart doet Urgenda onder andere Reinier de Graaf aan om ons Pharmafilter te bekijken.

Door te touren langs duurzame initiatieven, wil Urgenda laten zien dat de duurzaamheidbeweging steeds groter wordt. Het doel is duurzaamheid te versnellen, door verbindingen te leggen, koplopers te helpen met opschalen of belemmeringen weg te nemen. Het Urgenda-team, waaronder directeur Marjan Minnesma (nr. 1 Trouw duurzame top 100), Jan Rotmans (professor Transitiemanagement EUR) bezoekt samen met gedeputeerden, wethouders en andere belangstellenden een veelheid aan initiatieven, waaronder ons Pharmafilter.

Geen medicijnresten in het water

Met Pharmafilter is een systeem waarmee we als eerste ziekenhuis én organisatie in Nederland het ziekenhuisafval, de hoeveelheid vuiltransporten en CO2-uitstoot verminderen. Het afvalwater wordt gezuiverd en bevat geen medicijnresten. Dit laatste is belangrijk omdat ziekenhuizen in Nederland verantwoordelijk zijn voor 20 tot 47 procent van de verontreiniging van het oppervlaktewater. Om de voordelen van Pharmafilter te optimaliseren maken we zoveel mogelijk gebruik van biologisch afbreekbare en eenmalig te gebruiken producten, zoals bedpannen, urinalen en serviesgoed. Deze producten komen tegemoet aan de criteria recycling en arbeids-en sociale omstandigheden.

Lees meer over de missie van Urgenda.