Patiëntjes gaan de natuur in

Het ziekenhuis verlaten met onder je arm een speurtocht, buitenexcursies , zoekkaartjes en een loep om beestjes en insecten te (onder)zoeken. Reinier geeft kinderen na hun behandeling een ‘natuurbelevingspakket’ mee. Want door de natuur in te gaan, verloopt het herstelproces sneller.

Natuur(beleving) kan een meetbaar positief effect hebben op de gezondheid en het welbevinden van patiënten, toont wetenschappelijk onderzoek aan. Je ervaart bijvoorbeeld minder stress en pijn en slaapt beter. Daarom starten we een proefproject om te ‘vergroenen’, in de eerste plaats voor de jonge patiënten. Naast het natuurbelevingspakket brengen we ook natuuraspecten aan op de balkons op de kinderafdeling. Projectleider duurzaamheid José Postma: “In de komende periode onderzoeken hoe we de activiteiten verder kunnen uitbreiden. We denken dan aan vogels spotten en huisdieren aaien. Verder willen we groenten en kruiden zaaien en oogsten. Een ander idee is om seizoentafels te maken.”

Groen doet goed

Reinier werkt voor het project samen met het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) en De Papaver, het natuur- en milieucentrum van de gemeente Delft. Het project maakt deel uit van “Groen doet goed”, een programma in Zuid Holland om verstedelijkte kinderen meer het groen te laten bezoeken. Als de resultaten positief zijn, zullen we in de nieuwbouw ook op andere afdelingen groenprojecten starten.