Patiënten Reinier de Graaf ronden Delftse Vierdaagse met succes af

Ongeveer 15 patiënten van ons ziekenhuis hebben op dag vier van de Delftse Vierdaagse met succes meters gemaakt in de gangen van het Gasthuis in Delft. Vier dagen op rij konden ze tegelijk met de Vierdaagse in Nijmegen te voet, met behulp van een rollator of in hun rolstoel in beweging komen. 

De Delftse Vierdaagse is georganiseerd door de fysio- en ergotherapeuten van Reinier de Graaf. Zij willen met dit soort evenementen laten zien dat bewegen tijdens de opname gezond en leuk is en dat dit het risico op complicaties tijdens en na de ziekenhuisopname aanzienlijk vermindert. 

Ook op andere manieren worden patiënten in ons ziekenhuis gestimuleerd om te bewegen. Zo is begin dit jaar de Delftse versie van de Elfstedentocht georganiseerd en fietsen patiënten op de Dialyse-afdeling elk jaar mee met de Tour de France in hun eigen Tour de Dialyse.

Op de vierde dag van de Delftse Vierdaagse waren de reacties weer enthousiast. “Het is fijn om even van de kamer af te zijn”, aldus een van de patiënten. “Ik lig al een tijdje in het ziekenhuis en de verpleging is heel vriendelijk, maar het is toch goed om even wat anders te doen. Ik vind het hartstikke leuk, petje af voor iedereen die hier aan meedoet.”

De loopafstanden zijn opgebouwd uit stukken van 50 meter. Na elke 50 meter is het voor laag belastbare patiënten mogelijk om even te rusten. Om mee te kunnen doen, moet de patiënt onder behandeling staan van een fysiotherapeut. “Sommige mensen vinden het toch een beetje eng en denken dat het te veel is”, aldus fysiotherapeut Carine Beukers. “Nergens voor nodig, wij zijn er als fysiotherapeuten bij om de deelnemers in de gaten te houden. Zo heb ik een saturatiemeter bij de hand om op elk moment de hartslag en het zuurstofgehalte van patiënten te meten.”

Op de derde dag van de Delftse Vierdaagse zijn opnames gemaakt door Hart van Nederland. Deze zijn hier terug te kijken.

De gladiolen die aan alle deelnemende patiënten werden uitgereikt, zijn beschikbaar gesteld door Kwekerij J.M. van Berkel uit Hillegom.