Patiënten in actie tijdens lustrumjaar Tour de Dialyse

Voor de vijfde keer op rij kunnen patiënten op de afdeling Dialyse van Reinier de Graaf meefietsen met de Tour de Dialyse, de Delftse versie van de Tour de France. Op een speciale ligfiets maken ze meters tijdens hun dialysebehandeling. Dit is niet alleen goed voor hun gezondheid, maar maakt de behandeling ook een stuk leuker.

Tijdens de Tour de Dialyse is de afdeling in Franse sferen. Overal hangen foto’s van de Tour de France en op een kaart is te zien welke route de wielrenners afleggen. “Daarnaast zorgen we voor Franse traktaties, zoals madeleine-cakejes en kaas en worst”, zo vertelt dialyseverpleegkundige Judith van Holsteijn. “Ook organiseren we een prijsvraag over de Tour de France.”

De afdeling haakt op meerdere momenten in het jaar aan bij sportieve evenementen om hun patiënten in beweging te krijgen. Van Holsteijn: “Onze patiënten kunnen altijd gebruikmaken van de ligfiets tijdens hun dialyse, maar je merkt dat ze net iets beter fietsen als er een thema aan verbonden is. Zou houden we tijdens de Tour de Dialyse op een scorebord het aantal gefietste minuten bij, zodat ze elkaar kunnen uitdagen.”

“Bewegen tijdens de dialyse is heel belangrijk”, zo vertelt Van Holsteijn. “Daardoor verbeteren de patiënten hun conditie, is het goed voor hun bloeddruk en vermijden ze kramp in hun benen. Ook willen we het verblijf van patiënten hiermee wat fijner maken. Ze komen hier vaak meerdere keren per week en het is voor hen heel lastig om op vakantie te gaan. Door het organiseren van de Tour de Dialyse brengen we het vakantiesfeertje naar de afdeling.”