Patiënt schenkt vier kunstwerken in kijkleen

“Als patiënt vind ik dat een wachtkamer iets prettigs moet hebben. Dan kun je gemakkelijker je gedachten verzetten. Kunst is daar een prima middel voor.” Hans, een patiënt die graag anoniem wil blijven, liet het niet bij woorden. Hij zette zijn visie om in daden en kocht vier kunstwerken van Delftenaren Erik de Jong en Nico de Graaf. Vervolgens gaf hij ze in ‘kijkleen’ aan de poli’s radiotherapie, oncologie, hematologie en de afdeling urologie. Plekken waar Hans zelf vaak komt.

Hans gelooft sterk in de kracht van kunst. "Natuurlijk, smaak is persoonlijk, maar zet ergens een beeld neer, haal het na twee maanden weg, en mensen vragen zich toch af waar het gebleven is. Ik geloof dat kunst hoop geeft, en ik wil dat kunst gezien wordt, op de juiste plek."

Op de juiste plek

De vier beelden waren eerder te zien in de gangen van het H-gebouw, een van de  plekken waar Reinier de Graaf vaker tentoonstellingen heeft. Hans liep toevallig langs de vitrines en herkende ze. Een paar maanden eerder had hij van kunstenaar Erik de Jong namelijk zelf twee beelden gekocht, in brons. De herkenning was er meteen. “En ik vond ze prachtig! Maar ze staan niet op de juiste plek”, concludeerde hij, “ik wil ze in een  wachtkamer kunnen zien.” Zijn besluit was gemaakt: “Ik koop ze alle vier, voor al mijn wachtkamers één.”

Siddha's

De naam van de beelden is Siddha . Maker Erik de Jong legt de naam uit: “In het Sanskriet betekent dat 'Hemelse meester van kennis en kunde’. Ik vond dat een passende titel.” Collega Nico de Graaf heeft de Siddha’s met veel passie beschilderd. Voor Hans heeft de naam Siddha ook een speciale betekenis. "Siddha's, dat zijn mijn artsen bij Reinier.”

In kijkleen

De beeldjes zijn in kijkleen gegeven en staan op de betrokken poli’s en afdeling. Om er goed naar te kunnen kijken en om te voorkomen dat de werken eenvoudig uit beeld verdwijnen, heeft Erik de Jong er speciale staanders ondergezet. "Het is wel de bedoeling dat er goed voor wordt gezorgd”, zegt Hans. “Ook straks in het nieuwe Reinier."

Plurasculp

Mocht u meer informatie willen hebben over de werken van Erik de Jong en Nico de Graaf, kijk dan op de site van www.plurasculp.nl.

 

Naschrift

Enkele dagen na dit mooie gebaar is 'Hans' overleden.