Over verwijsbrieven en eigen risico

Nieuwe, strengere regels voor verwijzen, eigen risico’s en eigen bijdrages. Net als elk jaar heeft de overheid voor 2014 nieuwe regels en bedragen vastgesteld. Als u voor zorg naar Reinier de Graaf komt, krijgt u ook te maken met deze nieuwe regels. We hebben de belangrijkste vragen voor u beantwoord.

Heb ik altijd een verwijsbrief nodig?

Voor (niet spoedeisende) ziekenhuiszorg hebt u een geldige verwijzing nodig als u wilt dat uw zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Hebt u geen geldige verwijsbrief? Dan kan het zijn dat u de behandeling zelf moet betalen of dat u pas behandeld wordt als u die wel hebt. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk.

Een verwijzing kan zowel een brief als een elektronisch bericht zijn van de verwijzer (meestal uw huisarts) naar de specialist. Een verwijsbrief of verwijzing is alleen geldig als de datum ervan of gelijk is aan de datum van uw eerste afspraak in het ziekenhuis. U kunt niet achteraf de verwijzing regelen.

Mag elke (huis)arts mij verwijzen naar het ziekenhuis?
Zorgverzekeraars bepalen welke specialisten een geldige doorverwijzing mogen doen.

Betaal ik eigen risico bij de Spoedeisende Hulp (SEH)?
Als u naar de Spoedeisende Hulp gaat, dan zal de zorgverzekeraar uw eigen risico aanspreken. Gaat u voor de behandeling naar uw huisarts of de huisartsenpost, dan wordt de behandeling zonder aanspraak op uw eigen risico vergoed.

Meer weten over: