Ouders minder streng bij alcoholgebruik kinderen

“De trend dat ouders strenger worden bij het alcoholgebruik van hun kinderen lijkt gestopt te zijn.” Dat meldt dr. Nico van der Lely, kinderarts, onderzoeker en oprichter van de alcoholpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis bij de presentatie van de onderzoeksgegevens alcoholvergiftigingen van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde over het jaar 2017. Uit dit onderzoek blijkt dat vorig jaar veel jongeren boven de 16 jaar toch toestemming kregen van hun ouders om te drinken. En dat één op de vijf ouders de teugels nog steeds laat vieren bij speciale gelegenheden, zoals oud en nieuw.

Het aantal met alcoholvergiftiging opgenomen kinderen in de Nederlandse ziekenhuizen is in 2017 iets toegenomen ten opzicht van 2016. Het daadwerkelijke aantal vergiftigingen ligt waarschijnlijk hoger, omdat in 2017 minder ziekenhuizen hiervan melding hebben gedaan. De opgenomen kinderen zijn gemiddeld ruim drie uur buiten bewustzijn en hebben een gemiddeld alcoholpromillage van 1,99. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Van der Lely licht de trends toe: “We zien dat de verhoging van de leeftijd waarop alcohol verkocht mag worden naar 18 jaar en de NIX18 campagne ouders enorm bewust heeft gemaakt van de gevaren van alcoholgebruik. Dat tonen de cijfers ook aan. Gaf in 2011 25 procent van de ouders geen toestemming om te drinken, in 2017 deed  51 procent van de ouders dit. In 2016 was dit echter 56 procent, dus van een verdere toename is helaas geen sprake. Ook is het aantal opnames  vorig jaar gestegen ten opzichte van 2016. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen kinderen in de periode van 2007 tot en met 2017 gestegen van 14,9 naar 15,5.”

Blijven werken aan alcohol bewuste generatie

Volgens Van der Lely is er al veel bereikt. “Maar gezien de trend bij de ouders om minder streng te worden, moeten we ons nu meer gaan richten op bewustwording bij de jongeren zelf om er voor te zorgen dat zij niet voor hun achttiende gaan drinken. Dit om ernstige hersenschade te voorkomen, maar ook om een generatie te hebben die verantwoord met alcohol weet om te gaan.” Hij wil dat extreem drinken onder jongeren over vijf of tien jaar een uitzondering is. Van der Lely:  “We zijn op de goede weg, maar er gaat nog veel mis. Daarom blijf ik mij samen met gemeenten, sportbonden en scholen onverminderd inzetten voor deze zaak en ben ik blij dat de staatssecretaris de bestrijding van problematisch alcoholgebruik heeft opgenomen in het nationaal preventieakkoord.”