Oudere patiënten genieten van BedtimeStories

In het Reinier de Graaf ziekenhuis hechten we veel waarde aan echte en oprechte aandacht voor onze patiënten. Dankzij de Stichting Vrienden van Reinier de Graaf  kunnen we het ziekenhuisverblijf van patiënten fijner maken en ze een warme, huiselijke omgeving bieden. Zo geven we sinds een tijdje onze oudere, soms dementerende patiënten, wat extra’s met steun van het VSB-fonds. Juist voor hen is het belangrijk om actief te blijven en voldoende prikkels te krijgen. Een jaar lang komt er iedere woensdag namelijk een acteur van BedtimeStories langs om verhalen voor te lezen, muziek te maken en liedjes te zingen voor ouderen die in het ziekenhuis liggen.

Willem Schouten, acteur bij BedTimeStories, komt op een zonnige woensdagochtend aan in de huiskamer van de Geriatrische Trauma-unit in het Gasthuis in Delft. Hij begroet de aanwezige ouderen en pakt een speciaal ingerichte koffer met daarin onder meer boeken, foto’s en voorwerpen van vroeger. Willem tovert een oud briefje van honderd gulden uit de koffer tevoorschijn en vraagt de ouderen of zij dit herkennen. Dit blijkt het geval te zijn en de tongen komen al snel los.

Hij vraagt de aanwezigen of ze nog weten hoe zo’n biljet vroeger genoemd werd. “Een meier”, is het antwoord van een van de ouderen. Willem pakt vervolgens zijn gitaar en zingt een liedje met de titel ‘poen’ waarin de oude kwartjes, rijksdaalders en dubbeltjes aan bod komen.  De ouderen herkennen het allemaal en leven op. Geanimeerd volgen ze de gedichten, verhalen en liedjes. Willem  stelt ze tussendoor steeds vragen. Het is mooi om te zien hoe snel hij de aandacht van de ouderen krijgt en ze allemaal betrekt in het gesprek.

Willem: “Ik merk aan de mensen dat mijn bezoek een fijne afleiding voor ze is, ik zie ze opleven. Mooi om te zien is dat ze nog zoveel weten van vroeger en bijna alles herkennen.”  Ook activiteitenbegeleider Nousjka Olffers ziet de positieve invloed van BedtimeStories. “Van te voren kondig ik de komst van Willem niet aan, omdat mensen dan zeggen dat ze de activiteiten kinderachtig vinden of er geen zin in hebben. Soms zijn ze wat onrustig als hij binnenkomt. Maar zodra Willem zijn koffer opent en bij de mensen gaat zitten, loopt het vanzelf. De dementerende ouderen slaan geen nieuwe informatie meer op, maar weten nog wel veel van vroeger. Zodra we ze terugbrengen naar die tijd, zien we dat ze opleven en beginnen te praten. Ook zie ik dat ze meezingen met de liedjes van vroeger. Vaak praten ze er na afloop nog over na, maar sommigen zijn het ook al snel weer kwijt.”

Actief blijven
Juist voor oudere patiënten is het belangrijk dat ze niet teveel alleen op hun kamer zijn. “Daarom proberen we de patiënten, voor wie dit mogelijk is, in de huiskamer te laten eten en laten we ze zoveel mogelijk zelf doen. Het is belangrijk dat ze actief blijven,” aldus Nousjka. “Voor sommige ouderen is het niet mogelijk om naar de huiskamer te komen om van BedtimeStories te genieten. Daarom komt de acteur na zijn bezoek aan de huiskamer ook nog bij een aantal patiënten op de kamer om daar met ze te praten, voor te lezen en samen te zingen.  Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk ouderen laten meegenieten.”

In de voorleeskoffer van BedtimeStories zitten materialen die goed zijn afgestemd op de ouderen. Guusje Eijbers, initiatiefneemster  van BedtimeStories,  vertelt dat hier goed over is nagedacht: “Annie MG Schmidt, Van Kooten en De Bie, je komt ze allemaal tegen in de koffer. We letten erop dat het gaat om literatuur die in het collectieve geheugen zit. Veel wat ouderen in hun jongere jaren hebben meegekregen, komt weer boven. Zo kunnen ze ontspannen en genieten van de mooie verhalen en liedjes. Het zijn altijd korte, maar ook toegankelijke verhalen. Het moet allemaal niet te zwaar worden.”