Oncologiepatiëntjes verkennen nieuwe Kinder- en jeugdafdeling

Een oncologisch team zonder witte kleding, ballonnen, schminken, fietsen op de gang, limonade, snoepjes en een rondleiding. Zo maakten de oncologiepatiëntjes van Reinier de Graaf onlangs, samen met hun ouders, broertjes en zusjes, kennis met de nieuwe Kinder- en jeugdafdeling. “Het is echt ‘cool’ en gezellig nu, met leuke tekeningen op de muur,” zegt de 9-jarige Noor vrolijk. Ze is een van de patiëntjes die bij het ‘Open huis’ van de nieuwe Kinder- en jeugdafdeling was.

Warm bad

Moeder Diana is net zo enthousiast. “Het ziet er allemaal geweldig uit. Mooi, met al dat hout. De afdeling is leuk voor kinderen maar straalt toch rust uit. We komen al ruim een jaar met Noor regelmatig op de Kinder- en Jeugdafdeling. De verzorging en het contact met het team is ronduit geweldig. Elke keer als we hier zijn, voelt het als een warm bad. Niet alleen voor onze dochter maar voor het hele gezin. De uitstraling van de nieuwe afdeling past nu precies bij ons gevoel.”

Evenaren

Het oncologisch kinderteam van Reinier de Graaf ontving tijdens het ‘Open huis’ ook kinderoncologen uit samenwerkende ziekenhuizen. “Wij gaan in november bouwen en proberen dit resultaat te evenaren. Het ziet er prachtig uit,” zegt kinderoncoloog Max van Noessel van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Shared care

Kinderartsen uit Reinier de Graaf werken voor de behandeling van kinderen met kanker samen met het Sophia Kinderhuis in Rotterdam en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dankzij dit zogenoemde shared care concept krijgen kinderen die wonen tussen Leiden en Rotterdam-Noord behandelingen als chemotherapie dichtbij huis.  

Luchtdruk gestuurd

Het kinderoncologisch team van Reinier de Graaf bestaat uit kinderartsen, kinderoncologieverpleegkundigen, kinderpsychologen, pedagogisch medewerkers en diëtisten.

 

De Kinder- en Jeugdafdeling is mede voor de behandeling van kinderen met kanker uitgerust met een aantal isolatiekamers met luchtdruk gestuurde sluizen. Hierdoor is de kans dat een kind met lage weerstand een infectie oploopt, kleiner.