OK-assistenten Reinier de Graaf trainen voor gebruik Da Vinci-operatierobot

Reinier de Graaf is sinds vorig jaar de trotse bezitter van een Da Vinci-operatierobot. Urologen gebruiken dit apparaat om de prostaat van patiënten te verwijderen in het geval van prostaatkanker, chirurgen voor het verwijderen van rectumtumoren en gynaecologen voor oncologische ingrepen. Omdat ook operatieassistenten actief betrokken zijn bij deze operaties, worden zij ook getraind in het gebruik van de Da Vinci. Dit is uniek in Nederland.

De Da Vinci-operatierobot maakt het mogelijk om ingrepen met meer precisie uit te voeren en met minder risico op complicaties bij de patiënt. Net als bij andere operaties, voeren zowel chirurgen als operatieassistenten de ingreep gezamenlijk uit. De chirurg bestuurt de robot, terwijl de operatieassistent naast zowel de patiënt als de robot zit om ondersteunende handelingen uit te voeren.

Deze handelingen zijn net even anders dan bij een reguliere operatie. De operatieassistenten wilden daarom oefenen in het gebruik van de Da Vinci. Reinier de Graaf biedt sinds afgelopen mei deze mogelijkheid door hen te laten trainen op Simendo, de virtual reality-operatietrainer. Deze simuleert verschillende handelingen die ook bij het gebruik van de Da Vinci relevant zijn.

Simendo wordt normaal gesproken alleen gebruikt door coassistenten en chirurgen in opleiding. Door operatieassistenten deze mogelijkheid te bieden, wil Reinier de Graaf ook hun kennis vergroten. Zo zorgt het ziekenhuis ervoor dat de operaties met de Da Vinci-robot nog nauwkeuriger en veiliger worden uitgevoerd.