Nieuwe pacemaker plaatsingstechniek voorkomt hartfalen

Onlangs is een speciaal team van cardiologen in het Reinier de Graaf ziekenhuis gestart met een nieuwe techniek om pacemakers te plaatsen bij patiënten met hartritmestoornissen. Deze techniek moet voorkomen dat de knijpkracht van het hart minder wordt. Dit kan het geval zijn bij langdurig gebruik van een pacemaker.  

Bij veel patiënten die een pacemaker nodig hebben, is er een blokkade voor de elektrische prikkel in het geleidingssysteem van het hart. Deze blokkade ontstaat vaak voor of in de zogenaamde ‘bundel van His’. Dit is een bundel prikkelgeleidingscellen die ervoor zorgt dat er elektrische prikkels naar de hartkamers gaan, waarna deze hartkamers samentrekken. Tijdens de pacemakerplaatsing wordt de bundel van His opgezocht, waarna een pacemakerdraad voorbij de blokkade wordt geplaatst. Daarmee wordt de normale elektrische aansturing van de hartkamers behouden en knijpen de linker- en rechterkamer tegelijkertijd.

Herstel van hartfalen

Deze techniek, bekend onder de naam His Bundle Pacing, is verfijnd ten opzichte van de gewone  pacemaker plaatsingstechniek. Bij de gewone techniek wordt de draad in de rechterhartkamer geplaatst, waardoor eerst het rechter- en daarna het linkerdeel van het hart samentrekt. Het grote voordeel van de nieuwe techniek is het behoud van het normaal samentrekken van het hart. Daardoor is er veel minder kans op het ontwikkelen van hartfalen. Het is met deze nieuwe techniek zelfs mogelijk om sommige vormen van een hartfalen te herstellen. Het Reinier de Graaf ziekenhuis is één van de eerste vijftien ziekenhuizen in Nederland dat pacemakers via deze techniek plaatst.

Succesvol verloop

Het team voerde de eerste implantaties uit in samenwerking met dokter Luermans, cardioloog van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), die veel ervaring heeft met deze techniek. Deze implantaties verliepen succesvol. De verwachting is dat onze cardiologen de meeste patiënten in Reinier de Graaf via deze techniek gaan behandelen.

Van links naar rechts: Cardiologen Arnaud Hauer (Reinier de Graaf), Justin Luermans (MUMC)  en Jurjan Schipper (Reinier de Graaf)