Minister Bruins ziet Reinier de Graaf ziekenhuis als voorloper (Ont)Regel de Zorg

“Verpleegkundigen worden blij van patiëntcontact en niet van administratie”, aldus Melanie de Cock, hoofd Interne Geneeskunde. Ze bracht het proces voor endocriene functietesten (hormoonafgifte) op haar afdeling terug van twaalf naar vier. Een voorbeeld van ‘ontregelen’ dat de regiegroep (Ont)Regel de Zorg moet gaan stimuleren. Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins was vandaag in het Gasthuis om deze groep met bestuurders van belangrijke zorgautoriteiten te introduceren.

Voor de start van (Ont)regel de Zorg had Bruins bewust ons ziekenhuis uitgekozen, omdat wij voorop lopen in het ontwikkelen van initiatieven die regeldruk voor zorgprofessionals verlagen. “De druk die zorgverleners ervaren door regels dient merkbaar minder te worden, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan de patiënt en plezier houden in hun werk”, zegt de minister. “Ik heb vandaag mooie voorbeelden gezien in het Reinier de Graaf ziekenhuis, zoals het niet meer hoeven meten van temperatuur en bloeddruk. Dit scheelt zo’n acht uur per maand.”

Passende zorg

Directeur van Reinier de Graaf, Carina Hilders: “Elke dag streven we ernaar om de zorg te verbeteren. Het geven van echte en oprechte aandacht aan de patiënt is daarbij essentieel. Alleen zo kunnen we de juiste zorg leveren die passend is voor die specifieke patiënt. Door de huidige regeldruk, worden we nog te veel afgeleid van datgene waar het om draait; de zorg voor de patiënt. Ik vind het belangrijk dat zorgprofessionals meedenken over hoe we de zorg efficiënter kunnen maken. Ik juich het enorm toe dat er nu ook een regiegroep (Ont)Regel de Zorg is, die het verlagen van administratieve druk in de zorg gaat stimuleren.”

Regels schrappen

Tijdens zijn bezoek sprak Bruins met artsen en verpleegkundigen over initiatieven om regels terug te dringen en werkprocessen efficiënter te maken. Zoals verpleegkundige Mariëlle Egberts, die constateerde dat meten van de bloeddruk bij patiënten met plasmacelkanker voor en na een injectie met groeifactorremmers, helemaal niet nodig bleek te zijn. “Ik zag nooit een afwijking bij de bloeddruk voor en na. Na onderzoek en overleg hebben we deze handeling daarom geschrapt. Hierdoor kunnen patiënten een half uur eerder naar huis en hebben wij meer tijd voor andere zorgtaken.”