Lokale groene vingers in Reinier de Graaf

Uitkijken over een groen ‘wolkendek’ van bomen, struiken en bodembedekkers. Wandelen langs een spoor van buxusbollen met mosachtige plantjes en blauwe bloembolletjes. Om van het nieuwe Reinier de Graaf een prettig ziekenhuis te maken, is er veel aandacht voor groen en natuur. Tijd om gebruik te maken van de expertise uit de regio! 
 

Bloeiende patio’s

In april start de beplanting van vier binnentuinen, ofwel patio’s. Bij de hoofdingang, de ambulance-entree, de stilteruimte en de ingang voor nucleaire geneeskunde komen sfeervolle tuinen. Deze plekken worden tevens oriëntatiepunten binnen het gebouw. Een boeiende opdracht voor twee lokale bedrijven: Zuidkoop Natural Projects uit De Lier en Hovenier van der Heijden uit Den Hoorn. 

Warm hart

Koos Zuidgeest zag het ontwerp van de tuinen direct voor zich. “Voor elke ruimte is een apart ontwerp bedacht. In de patio waar de ambulances binnen rijden is goed overzicht voor de chauffeur noodzakelijk. Ruim zicht en grote vlakken vormen de basis in het ontwerp. Dit bereiken we met lage beplanting zoals struiken en siergrassen gecombineerd met smalle boomstammen van hoge eiken.” 

Zuidkoop draagt Reinier de Graaf een warm hart toe en heeft de ontwerpen voor de tuinen  kosteloos gemaakt. “Veel mensen uit de regio komen in aanraking met het ziekenhuis. Dit is onze bijdrage om een ziekenhuisbezoek fijner te maken,” vertelt Zuidgeest. 

Taxushagen en witte krokussen

Hovenier van der Heijden doet de beplanting. Aarnoud van ’t Hof vertelt: “Bij de hoofdingang komen verschillende boomsoorten, zoals de Ginkgo Biloba (Japanse tempelboom), Thuja, els en olijfwilg. De patio bij de nucleaire geneeskunde beplanten we met taxushagen waar grote witte berken bovenuit steken. Tussen de groene bodembedekkers verschijnen in het voorjaar witte krokussen.” 

Het resultaat: vier sfeervolle tuinen, waarvan patiënten, bezoekers en medewerkers dankzij de inzet van regionale ondernemers vanaf september kunnen genieten.