Leerlingen Delfts Lyceum helpen afdeling Cardiologie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hartpatiënten hun medicijnen op de juiste manier blijven slikken? Die opdracht kregen tweedejaars leerlingen HAVO en VWO van het Christelijk Lyceum Delft vrijdag 21 februari van cardioloog Eelko Ronner. In de Kapellezaal van Reinier de Graaf zaten tientallen leerlingen bij elkaar om alle informatie over het probleem te horen.

Leerlingen helpen CardiologieVier van de tien hartpatiënten neemt na een jaar zijn of haar hartmedicatie niet meer zoals gewenst, of laat een of meerdere pillen staan. Dit kan tot onnodige schade leiden aan hart en vaten. De leerlingen werken de komende 8 weken aan oplossingen voor (een deel van) het probleem van medicatietrouw. Ze doen de opdracht in het kader van de opleidingsvariant ‘technasium’, waarbij ‘onderzoek en ontwerpen’ een belangrijk onderdeel vormt.

Met hun creativiteit en onbevangen blik komen de leerlingen vaak tot interessante suggesties. Zo leidde een vergelijkbaar project vorig jaar tot een menukaart met bètablokkers. Haalbare en nuttige oplossingen kunnen met externe financiering ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.