Kick-off Living Lab vindt plaats in Gasthuis Delft

Op 14 september vond in het Reinier de Graaf Gasthuis de officiële kick-off plaats van de Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK. Tijdens deze bijeenkomst werd door specialisten van Reinier de Graaf, wetenschappers van de TU Delft en de Erasmus School of Health Policy & Management, commerciële partijen, studenten en zorgverzekeraars gesproken over het belang van het delen van kennis en gezamenlijke innovatie van techniek in de operatiekamer. Zo wordt de zorg in de operatiekamer voor de patiënt uiteindelijk efficiënter en veiliger. De onderzoeksOK van Reinier de Graaf heet sinds mei Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK en maakt deel uit van de vijf Living Labs van de Medical Delta.

De coördinatoren van de Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK, Maarten van der Elst, traumachirurg bij Reinier de Graaf, en John van den Dobbelsteen, Associate Professor TU Delft, Department of BioMechanical Engineering, werken al geruime tijd samen in de onderzoeksOK. “Door de samenwerking met de Medical Delta kunnen we in de toekomst met nog meer partijen werken aan de verbetering van de veiligheid van de patiënt. We zien daarom enorm uit naar deze innovatieve samenwerking”, aldus Van der Elst. De TU Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis bekrachtigden in november 2016 hun samenwerking

Binnen de Medical Delta Living Labs worden innovaties ontwikkeld die een oplossing bieden voor de huidige en toekomstige uitdagingen in de zorg. Zij vormen de link tussen wetenschap en de praktijk. “Het ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe medische technologieën gebeurt in samenwerking met eindgebruikers, in dit geval zorgprofessionals én patiënten”, aldus Rian Rijnsburger, programmamanager van Medical Delta Living Labs. Op dit moment is het onderzoek in het Living Lab erop gericht om in de toekomst processen beter te stroomlijnen en de patiëntveiligheid te verbeteren. Zo kan bijvoorbeeld het tempo geregistreerd worden waarin een operatie wordt uitgevoerd. Ook worden luchtstroom en straling gemeten."

Medical Delta 

Medical Delta is een netwerk van publieke en private organisaties op het gebied van life sciences en health & technology. Gesitueerd in de Rijn Delta regio van Nederland, biedt Medical Delta een veelheid aan kennis en ervaring en dient het als een katalysator voor innovaties en samenwerkingen.

Van links naar rechts: directeur bedrijfsvoering Reinier de Graaf Stefan Kroese, Frederique Meeuwsen (TU Delft), Rian Rijnsburger (Medical Delta Living Labs), John van den Dobbelsteen en Jenny Dankelman (TU Delft), traumachirurg Reinier de Graaf Maarten van der Elst en Dirk Pons (DSW).