Keppie-mutsjes voor oncologiepatiënten dankzij Stichting Roparun

Afgelopen week ontving onze verpleegkundig specialist Oncologie (i.o.) Anja van Wijk bijna 200 zogenoemde ‘Keppie’-mutsjes uit handen van Annemieke van Lubeek van de Keppie Kompanie. Deze comfortabele (slaap)mutsjes van fleece bieden warmte en geborgenheid aan oncologiepatiënten die kaal worden als gevolg van chemotherapie. Reinier de Graaf kan deze mutsjes aan oncologiepatiënten schenken dankzij Stichting Roparun, die dit financieel mogelijk maakt.

Patiënt Joy: “Ik gebruik het mutsje in de nacht als ik het koud heb en als ik naar het ziekenhuis ga voor mijn kuur. Dan draag ik hem onder een muts, zodat ik minder last heb van de koude wind. Het mutsje is lekker dun en zacht en ik heb nu een leuke lichtroze kleur gekregen. Het mutsje beschermt ook mijn oren, want die worden ook koud als je geen haar hebt. Als ik dan met iemand praat doe ik hem iets naar achteren, want het werkt namelijk ook geluiddempend.”

Anja van Wijk: “Het is heel fijn om patiënten die hun haar verliezen door de behandeling iets te mogen geven. De mutsjes zijn er in verschillende maten en kleuren en het fleecemateriaal voelt heel zacht aan. We zijn dan ook blij met de financiële bijdrage van Stichting Roparun. Hierdoor kunnen we we veel patiënten blij maken met een Keppie-mutsje.” 

De Keppie-mutsjes zijn ontwikkeld door ex-leukemiepatiënte Annemieke van Lubeek. Nadat zij haar haren verloor tijdens de chemotherapie, miste ze met name tijdens het slapen een zachte hoofdbedekking. Tijdens haar herstel besloot ze daarom een zacht, vrolijk gekleurd (slaap)mutsje te ontwikkelen om oncologiepatiënten na het verlies van hun haar een stukje comfort te geven. Sinds 2014 runt Annemieke de Keppie Kompanie en heeft ze zowel een lijn voor vrouwen, mannen als kinderen ontwikkeld. De kindermutsjes zijn voorzien van klittenband waarop de kinderen een emoji kunnen bevestigen al naar gelang hoe zij zich voelen.