Jodiumarm dieet van diëtisten Reinier de Graaf ingezet als lesmateriaal in landelijke diëtistenscholingen

In 2016 schreven diëtisten Hannie Spanjers (links op de foto) en Corine van Zweeden van Reinier de Graaf een hoofdstuk over een vernieuwend jodiumarm dieet voor schildklierkankerpatiënten in het handboek ‘Voeding bij Kanker’. Dit handboek wordt inmiddels gebruikt als studiemateriaal voor de landelijke post hbo-scholingen ‘Voeding bij kanker’ voor diëtisten én voor de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek van de hogescholen in Nederland.

“Een echte eer voor ons”, aldus Van Zweeden. Samen met haar collega Spanjers ontwikkelde ze dit nieuwe, jodiumarme dieet op aanvraag van de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Reinier de Graaf. Onze diëtisten zijn vooruitstrevend in Nederland met de introductie én toepassing van het dieet in deze vorm. Dit dieet is bedoeld voor oncologiepatiënten bij wie de schildklier verwijderd moet worden. Na hun operatie krijgen zij een vervolgbehandeling met radioactief jodium. Voorafgaand hieraan moeten deze patiënten twee weken lang een strikt jodiumbeperkt dieet volgen.

Strikte jodiumbeperking

Omdat in het verleden de toegestane hoeveelheden voedingsmiddelen binnen het jodiumbeperkte dieet niet altijd duidelijk waren, ontwikkelden onze diëtisten een vernieuwend dieet met hele duidelijke richtlijnen. “Via onze collega’s van de afdeling Nucleaire Geneeskunde weten we dat deze patiënten maximaal 50 microgram jodium binnen mogen krijgen. Met dit dieet weten patiënten zeker dat ze niet te veel jodium binnenkrijgen,” aldus Van Zweeden.

Het boek 'Voeding bij Kanker' is een naslagwerk voor zorgverleners. Inmiddels zijn er al meer dan 2500 exemplaren van verkocht. Afgelopen najaar verscheen de tweede, herziene druk met daarin het hoofdstuk over Schildklierkanker. Diëtisten Corine van Zweeden en Hannie Spanjers consulteerden de nucleair geneeskundigen van Reinier de Graaf tijdens het schrijven van hun hoofdstuk.