Primeur met terugplaatsing eierstokweefsel

Omdat deze vrouw een kinderwens heeft is in 2002, in overleg met haar, besloten eierstokweefsel in te vriezen. Het stond namelijk vast dat de zware chemokuur die zij voor de behandeling van kanker moest ondergaan, onvruchtbaarheid zou veroorzaken. Het ontdooide eierstokweefsel is nu teruggeplaatst in de achtergebleven eierstok, die nog niet functioneert. Na ongeveer vijf maanden blijkt of het teruggeplaatste weefsel ervoor zorgt dat weer een eisprong plaatsvindt. Is dat het geval, dan is een natuurlijke zwangerschap in principe mogelijk.

Mijlpaal

“Dit is echt een mijlpaal, want als deze behandeling succesvol blijkt, biedt het vrouwen die kanker overwonnen hebben de mogelijkheid om opnieuw vruchtbaar te worden en kinderen te krijgen,” aldus gynaecoloog en onderzoeker Carina Hilders. “Het invriezen en terugplaatsen van eierstokweefsel is een techniek die geschikt is voor vrouwen die op heel korte termijn een chemobehandeling moeten ondergaan. Het ontbreekt dan aan tijd voor stimulatie van de eierstokken om eicellen of eventueel embryo’s in te vriezen. Er is wel een leeftijdsgrens om in aanmerking te komen voor deze behandeling. Voor invriezen van eierstokweefsel is de leeftijdsgrens 35 jaar, voor terugplaatsen 45 jaar.”

Kans op succes

In andere landen is deze innovatieve behandeling al vaker uitgevoerd. De medische literatuur beschrijft zeventien gevallen waarin een kind geboren werd na terugplaatsing van eierstokweefsel bij door chemotherapie onvruchtbaar geraakte vrouwen. De richtlijn voor terugplaatsing van ontdooid eierstokweefsel is door leden van het Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie opgesteld. Dit protocol is inmiddels goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM).

 

 

Locaties

 • Reinier de Graafweg 5
  2625 AD Delft
  (015) 260 30 60
  Meer info
 • Middel Broekweg 2a
  2671 ME Naaldwijk
  (0174) 63 77 00
  Meer info
 • Fonteynenburghlaan 5
  2275 CX Voorburg
  (070) 340 11 00
  Meer info
 • Kiekendiefstraat 17
  2496 RP Den Haag
  (015) 270 68 00
  Meer info