Installatie medische apparatuur start in februari

Bestralingsapparaten in ‘bunkers’

Wist u dat al eind februari de oplevering van het nieuwe Reinier de Graaf is? Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers geeft dan officieel de sleutel aan Reinier. Direct daarna maakt het ziekenhuis een vliegende start met de inrichting van het gebouw. Belangrijk onderdeel is de gefaseerde installatie van in totaal zo’n 500 vaste medische apparaten (inclusief alle bevestigingspendels en lampen).

De allereerste apparaten gaan zelfs al vóór de oplevering naar de nieuwbouw. “In de eerste week van februari installeren we twee nieuwe lineaire versnellers. Dit zijn complexe bestralingsapparaten voor de bestrijding van tumoren,” vertelt Tonnie van den Dobbelsteen, projectleider Vaste Medische Inrichting.

“Vanwege de radioactieve straling komen deze grote apparaten in speciale bunkers te staan met betonnen muren van zo’n 1,5 meter dik. De installatie, instelling en het testen vergen zoveel tijd dat we de plaatsing zo snel mogelijk doen.“

Flinke operatie

Intensieve voorbereiding en planning zijn de ingrediënten voor een succesvolle inhuizing van alle medische apparaten. “Het gaat niet alleen om het verplaatsen, maar ook om het juist aansluiten en afstellen. En hoe dichter we bij de opening van de nieuwbouw zijn, hoe meer apparatuur tijdelijk ‘dubbel’ zal draaien. Tijdens het verhuisweekend eind augustus verlenen we namelijk zorg aan patiënten in het B-gebouw, H-gebouw én de nieuwbouw. Het ziekenhuis blijft immers doordraaien tijdens de verhuizing.”

Contract Philips

Eerder sloot Reinier de Graaf een overeenkomst voor 15 jaar af met Philips voor de levering van nieuwe apparatuur. Hierdoor beschikt het ziekenhuis in de nieuwbouw over zeer moderne apparatuur, zoals MRI-, PET- en CT-scanners en analyse- en diagnosesoftware. Innovatieve beeldvormingssystemen helpen de medisch specialist de tijd die nodig is om een juiste diagnose te stellen te verkorten. Patiënten hebben hierdoor sneller zekerheid. Niet alle medische apparaten in de nieuwbouw zijn nieuw, vertelt Van den Dobbelsteen: “Huidige toestellen die nog niet zijn afgeschreven, verhuizen mee naar het nieuwe gebouw. Dat geldt ook voor veel losse medische apparatuur, zoals infuuspompen en ECG- apparatuur.”