Grootschalige crisisoefening in Reinier de Graaf ziekenhuis

In het Reinier de Graaf ziekenhuis vond vandaag (8 oktober) een grootschalige crisisoefening plaats. Verschillende afdelingen oefenden met de opvang en behandeling van grote aantallen slachtoffers in een relatief korte periode als gevolg van een ramp. De ideale situatie om als ziekenhuis te bepalen waar het goed gaat en waar de verbeterpunten liggen.

De oefenramp was in dit geval een brand in het voetbalstadion van ADO Den Haag. Als gevolg van de brand brak er paniek uit en vielen er doden en vele gewonden. Dit waren er zoveel dat de slachtoffers verspreid opgevangen moesten worden door ziekenhuizen in de regio. Reinier de Graaf was een van deze ziekenhuizen, naast MCH-Bronovo en het HagaZiekenhuis. Aan de oefening deden de afdelingen Spoedeisende Hulp, Radiologie, Acute Opname Afdeling, Intensive Care, OK en Röntgen en de beveiliging mee.

Bij deze crisisoefening ging het om totaal ongeveer honderd slachtoffers, waarvan er ruim twintig naar Reinier de Graaf werden gebracht. Speciaal voor deze training had het ziekenhuis extra personeel ingezet, zodat de reguliere zorg tijdens de oefening gewoon door kon gaan.

Voor de crisisoefening werd gebruikgemaakt van zogenoemde lotus-patiënten, acteurs die getraind zijn de rol van slachtoffer te spelen. De ‘patiënten’ waren speciaal voor de oefening uitgedost met realistische brandwonden en bleven gedurende de gehele training strak in hun rol. Dit om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen.

De slachtoffers werden met de ambulance binnengebracht in het ziekenhuis, sommigen onder begeleiding van een politie-escorte. De artsen en verplegers deelden vervolgens de patiënten in verschillende categorieën in naar gelang de ernst van de verwondingen (triage). Vervolgens werden de slachtoffers doorgestuurd naar andere afdelingen binnen het ziekenhuis voor de verdere behandeling.

Gedurende de oefening hielden medisch specialisten in de rol van waarnemers bij wat er goed ging en wat er beter kon. De training was dan ook bedoeld om inzicht te krijgen in de samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis in het geval van een crisissituatie. Ook werd gekeken hoe de samenwerking verliep met externe partijen, zoals de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR Haaglanden), de andere ziekenhuizen, de meldkamer ambulancezorg, het ambulancevervoer en de huisartsenpost Delft.

Na afloop van de oefening was het tijd voor een voorlopige evaluatie. De teamleiders van de verschillende afdelingen konden hierbij aangeven wat hen tijdens de training was opgevallen. Ook directievoorzitter Carina Hilders was bij de oefening en de evaluatie aanwezig. “Dit is een bijzondere dag waar we allemaal van kunnen leren”, aldus Hilders. “Ik ben onder de indruk van wat iedereen heeft neergezet. Op deze manier laten we als ziekenhuis onze plek zien in de regio Den Haag.” Ook de waarnemer van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) was tevreden: “Mijn complimenten aan het ziekenhuis, de oefening verliep goed en zag er strak uit.”