Groeiende en bloeiende daken

Een groen dak oogt een stuk vriendelijker dan de standaard zwarte daken die veel gebouwen hebben. Maar vooral voordelen als natuurlijke waterafvoer, CO2 reductie en warmtebeheersing gaven de doorslag. Voor een energiezuinig en duurzaam gebouw als het nieuwe Reinier de Graaf ziekenhuis is de keuze voor mos sedum daken dus niet meer dan logisch.

“Een combinatie van groene mos en sedum, een vetplantje, is de ideale ‘match’ om te zorgen voor een groene aanblik en duurzame dakbedekking,” vertelt Mario van den Born, waarnemend directievoerder (adviesbureau Stevens Van Dijck). “Daarom kiezen we ervoor om voor de vier lagere daken op de eerste etage en het dak van het energiegebouw mos sedum te gebruiken. Deze zijn zichtbaar vanuit het gebouw en zorgen zo voor een frisse, groene uitstraling. Zo biedt het ziekenhuis patiënten en medewerkers zoveel mogelijk groen. Het gebouw staat midden in een stedelijke omgeving, dus al het groen is welkom. De hoogste daken krijgen geen mos sedum. Deze zijn immers niet zichtbaar. ”

Amper onderhoud

“De investering is wat hoger, maar dan heb je ook wat.” Door de flinke absorptie van de beplanting wordt tussen de 40 en 80% van het regenwater opgevangen en/of vertraagd naar het riool afgevoerd. De rest verdampt of wordt verbruikt door de planten. “Het mos sedum is een levend organisme dat onder invloed van jaargetijden, zon en regen zal bloeien en groeien, net als een tropisch oerwoud. Bemesten is niet nodig en we hoeven ook niet bang te zijn voor het uitwoekeren van de beplanting. De beplanting blijft binnen de perken door de speciale matten waarop het mos sedum groeit.” Een jaarlijkse of tweejaarlijkse controle op de waterafvoer van het dak volstaat. Bovendien is het dak ‘cradle tot cradle’. “Dat wil zeggen dat bij het verwijderen van de begroeiing alles opnieuw te gebruiken is”, aldus van den Born.

Duurzaam gebouw

Het ziekenhuis koos bij de nieuwbouw voor een duurzame aanpak bij de keuze van bouwmaterialen, maar ook voor het energieverbruik. Zo komt een groot deel van de benodigde koeling en verwarming van het gebouw uit de bodem. Een WKO (Warmte en Koude Opslag) installatie zorgt voor opslag van overtollige warmte in de bodem tijdens de zomerperiode. Deze is te gebruiken in de winterperiode, om er tijdens koude periodes ook warmpjes bij te zitten. Ook komen er automatische zonweringen in de gevel en blijft Reinier de Graaf het innovatieve waterzuiveringssysteem Pharmafilter gebruiken. De groene daken mogen zeker niet ontbreken in dit rijtje.