Feestelijke opening Ronald McDonald Huiskamer

Een primeur voor het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Op de Kinder- en jeugdafdeling opende woensdag 15 juni een Ronald McDonald Huiskamer. Reinier de Graaf is het eerste ziekenhuis in Nederland dat is uitgerust met een Ronald McDonald Huiskamer terwijl er geen Ronald McDonald Huis gevestigd is. De Huiskamer is comfortabel ingericht, heeft een warme sfeer en is bedoeld als ontspanningsplek voor zieke kinderen, ouders en broertjes en zusjes.  Marja van Bijsterveldt, directeur Ronald McDonald Kinderfonds en aanstaand burgemeester van Delft, Carina Hilders, directievoorzitter Reinier de Graaf en Susan Baart, voorzitter bestuur Ronald McDonald Huis Den Haag verrichtten de openingshandeling.


Van links naar rechts: Carina Hilders, Susan Baart, Marja van Bijsterveldt

Net als thuis

"Ontzettend fijn dat nu ook in een ziekenhuis waarbij geen Ronald McDonald Huis is gevestigd deze Huiskamer is geopend”, zegt Marja van Bijsterveldt, “Zo is er toch een plek voor ouders om te ontspannen en zich terug te trekken, en kunnen zieke kinderen even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn.”

Verademing

Daniëlle Vermeer, moeder van Anna heeft al gebruik gemaakt van de Huiskamer op de Kinder- en jeugdafdeling. “De huiskamer is een verademing. Als je langere tijd in het ziekenhuis bent komen de muren soms echt op je af. In de Huiskamer is het net of je niet op de afdeling bent. Je kunt je hier terugtrekken met een kop koffie of wat eten van thuis, zonder bijvoorbeeld meteen naar het restaurant te hoeven. Je komt echt even tot rust.”

Gezinsgerichte zorg

Kinderarts en medisch manager Kindergeneeskunde Jérôme Wishaupt vult aan: “We stellen het kind centraal in de zorg en bieden het gezin ruimte om bij elkaar te zijn. We betrekken ze bij de dagelijkse verzorging en behandeling en instrueren ze voor de zorgtaken die zij, na de ziekenhuisopname, voor hun kind thuis moeten verrichten. Dit legt meer beslag op ouders dan vroeger. Daarnaast hebben we nu  ook ziekere kinderen op de afdeling dan voorheen,  door de samenwerking met het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie te Utrecht en het ErasmusMC-Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam  Voor al deze ouders is de Ronald McDonald Huiskamer zo welkom. Hier kunnen ze even op adem komen.”

Vrijwilliger

Een vaste groep vrijwilligers van Ronald McDonald Huis Den Haag zorgt dat alles in de Huiskamer goed en soepel verloopt, dat ouders zich er welkom voelen en dat er tijd en aandacht is voor een praatje of juist voor een stilte. De vrijwilligers zijn een luisterend oor voor zowel ouders als kinderen. Het management van de Huiskamer en de begeleiding van de vrijwilligers is in handen van het management van Ronald McDonald Huis Den Haag. Het Ronald McDonald Kinderfonds financierde de bouw en inrichting van de Ronald McDonald Huiskamer en de restyling van de bestaande jeugdlounge

Opening Ronald McDonald Huiskamer - Omroep West

Opening Ronald McDonald HuisKamer - Westlandse Omroep Stichting (item op 9.20 minuten)