‘Robot’ helpt analist in medisch laboratorium

Een primeur voor Reinier de Graaf: geen mensenhanden, maar een ‘robot’ die in het medisch laboratorium een deel van de onderzoeken volledig automatisch doet.


De analisten Louwra Koolmees en Marion Pleunes staan samen met technicus Johan Harding bij de Tecan Robot.

Reinier de Graaf is daarmee - volgens de Zwitserse fabrikant Tecan – het eerste in Europa dat het opsporen van vitamines in bloed volledig door een apparaat laat doen. Dat is vooral fijn omdat het onderzoek technisch heel moeilijk is en tegelijkertijd heel seriematig. Omdat het proces nu volledig automatisch verloopt, hoeft de analist alleen een vinger aan de pols te houden. “Het is de oplossing voor de klachten die analisten kregen als gevolg van het seriewerk dat zij moesten uitvoeren”, vertelt klinisch chemicus Frans van der Horst.

Daarnaast was kostenbesparing een belangrijke overweging voor de aanschaf. “Reinier de Graaf voert veel onderzoeken (in laboratoriumtermen bepalingen genoemd) uit voor andere laboratoria in Nederland. Service en prijs spelen hierbij een grote rol. Om een vooraanstaande rol te kunnen blijven spelen, hebben wij ingestoken op volledig geautomatiseerde verwerking van deze monsters. Hierdoor kunnen we de kosten nog behoorlijk verlagen.”

Het geautomatiseerde systeem is o.a. heel goed in het bepalen van hoeveelheden vitamines in bloed, een technisch complex proces. “Veel bepalingen doen wij op grote analyzers (meetapparatuur). Bij complexe onderzoeken lukt dat gewoon niet, omdat het technisch te moeilijk is voor zo'n analyzer”, aldus Van der Horst.

Analisten Marion Pleunes en Louwra Koolmees hebben de robot helemaal aangepast naar de eisen van Reinier de Graaf. “Het was een enorme uitdaging vanuit het standaardsysteem van de fabrikant een robot te ontwikkelen die volledig aan onze eisen voldeed. Maar de kick is dan ook erg groot wanneer het uiteindelijk lukt de ‘robot’ al het werk te laten doen. We hadden ons doel overigens niet kunnen bereiken zonder de fantastische ondersteuning van Johan Hardin van de afdeling klinische fysica. Hij heeft alle gespecialiseerde accessoires voor ons gemaakt.”

Teamleider Yolanda van Leusden is blij dat het apparaat nu routinehandelingen doet. “De betrokken medewerkers zijn enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling. Zij kunnen de routinehandelingen nu overlaten aan de robot. Wij houden ons nu bezig met de ontwikkeling van nieuwe onderzoeken waarmee we de markt op kunnen.”