Dermatologen Reinier de Graaf controleren huid tijdens nationale Huidkankerdag

Vandaag, 20 mei, is het nationale Huidkankerdag. Op deze dag wordt stil gestaan bij de gevaren van te veel zonnen en worden mensen bewust gemaakt van het belang om regelmatig hun huid te controleren of te laten controleren op verdachte plekjes. De dermatologen van het Reinier de Graaf ziekenhuis checkten op Huidkankerdag gratis de huid van meer dan 80 mensen en gaven hen uitleg over hoe zij dit zelf kunnen doen.

In 2016 kregen ongeveer 56.000 mensen in Nederland huidkanker, waarvan ruim 15.000 een ernstige vorm. Dit zijn er 1100 meer dan het jaar daarvoor. Jaarlijks overlijden ongeveer 900 mensen aan huidkanker. Onder meer het Huidfonds, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Stichting Melanomen willen deze trend keren door onder meer jaarlijks de nationale Huidkankerdag te organiseren. De dermatologen van het Reinier de Graaf ziekenhuis deden voor de vijfde keer mee aan deze dag.

Een van de deelnemende dermatologen van ons ziekenhuis is Dorothee Schijf: “We hebben de huid van in totaal 86 mensen gecontroleerd op onze locaties in Delft in Naaldwijk. Van deze mensen hebben we 21 doorverwezen naar de huisarts, omdat we bij hen een verdacht plekje hebben gesignaleerd. De huisarts kan sommige van deze plekjes zelf behandelen. Zo niet, dan volgt een doorverwijzing naar een specialist.”

Schijf gaf tijdens Huidkankerdag ook voorlichting aan de bezoekers. “Het wordt de komende tijd stralend weer, dus is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van de zon. Beperk blootstelling aan de zon tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags, ga niet onder de zonnebank en zorg dat je niet verbrandt door je in te smeren of kleren aan te trekken. Doe ook regelmatig en moedervlek-check en ga bij veranderingen van moedervlekken naar de huisarts.”

Kon u er vandaag niet bij zijn, maar wilt u toch uw huid laten controleren? Maak dan een afspraak met uw huisarts.

Dermatoloog Dorothee Schijf geeft voorlichting aan een ouder echtpaar tijdens Huidkankerdag.