Delfts grachtenpand basis nieuwbouwgevel

Nu de gevel van het nieuwe ziekenhuis nagenoeg af is, valt het ontwerp met de lichtgekleurde toplaag nog meer op. En juist die opbouw maakt de gevel tot een ware ‘klassieker’. Architect Eric Wendel (EGM Architecten) legt uit: “Klassiek is de verdeling van een gebouw in een onderbouw/plint- middendeel- bovenbouw. Hier is de onderbouw de arcade en de betonnen geveldelen met bamboereliëf, het middendeel is de terracottakleurige gevel en de toplaag is de lichtgekleurde gevel. Kijk maar eens goed naar een typisch Delfts grachtenpand, daarin kun je deze opbouw herkennen.”

 

Verbinding met de stad

“Deze link naar een klassiek grachtenpand is tevens een van de uitingen van Verbinding die we laten terugkomen in het gebouw om de locatie (stad en plek) te verbinden met het gebouw. Bovendien verwijst de keramische gevelbekleding naar Delft als keramiekstad,” aldus Eric.

Onderscheid in gebruiksfunctie

Als het gaat om de indeling van het gebouw symboliseert de lichtgekleurde bovenlaag ook de functionele indeling. Op de bovenste verdieping zit het personeelsrestaurant en vergadercentrum; in tegenstelling tot de overige verdiepingen komen hier dus geen patiënten.