Compassiebeer op voorplein Reinier de Graaf

Met een 4,5 meter hoge teddybeer van planten op het voorplein van het Gasthuis in Delft wil de Delftse kunstenares Adriënne Rombout zorgmedewerkers een hart onder de riem steken. De crowdfunding en fondsenwerving om het plan te realiseren is in volle gang.  
  
De teddybeer werd tijdens de coronacrisis hét symbool waarmee Nederlanders blijk gaven van hun steun aan de zorg. Dat zette Adriënne aan het denken. “Ik maak bewegende kunst die je helpt ontspannen. Tijdens de coronacrisis waren tuinders genoodzaakt om hun planten te vernietigen. Zorgmedewerkers verdienen applaus en waardering en patiënten medeleven. Deze gedachten samen zorgden voor een ingeving. Ik zou een beer van planten maken en deze bij ziekenhuizen plaatsen om de zorg een hart onder de riem te steken. Hiermee wil ook ik de compassie en waardering die voor de zorg is ontstaan voortzetten.” 

Driedimensionaal  

Inmiddels hebben de compassieberen voor steun gezorgd bij het Erasmus MC (Rotterdam), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht) en woonzorgcentrum De Bieslandhof (Delft). Maar de compassiebeer die Adriënne op het voorplein van Reinier de Graaf wil aanleggen wordt driedimensionaal, 4.5 meter hoog en blijft maximaal vijf jaar staan. De bedoeling is dat de beer er vanaf het najaar staat. “Ik zie dit echt als een community project, een brug tussen de werelden van kunst, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, natuur, techniek, duurzaamheid, wetenschap en maatschappij.” 

Kijk hier voor meer informatie. 


Impressie: HET Architecten en FORM