Borstkankerzorg krijgt TopZorg predicaat

Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft van Menzis het TopZorg predicaat gekregen voor de behandeling van borstkanker. Niet alleen de snelheid en de medische kwaliteit van de behandeling, maar ook de informatievoorziening rondom de behandeling moet aan strenge eisen voldoen om het kwaliteitskeurmerk te krijgen.

Een verdenking op borstkanker of de diagnose borstkanker heeft een grote impact op een mens. Daarom is het van groot belang dat een patiënt snel duidelijkheid en een goede behandeling krijgt, inclusief goede begeleiding. Menzis onderzocht daarom niet alleen medische indicatoren, zoals het percentage patiënten dat binnen 5 werkdagen na het eerste polikliniekbezoek de uitslag krijgt. Ook toegangstijden, de psychosociale begeleiding en de aanwezigheid van een verpleegkundige bij een slecht nieuws gesprek zijn meegenomen. Bij de toekenning van TopZorg is nauw samengewerkt met de BorstkankerVereniging Nederland (BVN), de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

De zorgverzekeraar hecht veel waarde aan nazorg. Op onze speciale nazorg mammapoli krijgen vrouwen die klaar zijn met de behandeling antwoorden en advies. Verpleegkundig specialist Yvette Engelen: “In de eerste fasen van de ziekte is iedereen er voor je. Maar juist als je klaar bent met de behandeling, kun je in een gat vallen. Dan is het belangrijk om door een deskundige geïnformeerd en begeleid te worden, om tot een zo goed mogelijk herstel te kunnen komen.”

Nederlands’ eerste mammapoli (1994) heeft veel ervaring met en kennis over borstaandoeningen. Het multidisciplinaire team bestaat uit vaste mensen die zich vrijwel alleen met borstkanker bezighouden. De nauwe samenwerking binnen dit team heeft grote voordelen voor de patiënt. Zo kunnen tijdens het eerste polibezoek niet alleen de diverse onderzoeken gepland worden, maar wordt vaak ook meteen een behandelplan besproken. De artsen van de mammapoli zijn gespecialiseerd in het 'oncoplastisch opereren': het kwaadaardige weefsel verwijderen met een cosmetisch mooi resultaat. Tevens hebben zij veel ervaring met directe reconstructie na amputatie.

In september bedeelde de Borstkankervereniging Nederland (BVN) ons ziekenhuis voor de derde keer op rij een roze lintje toe voor de uitstekende borstkankerzorg. De mammapoli van ons ziekenhuis voldoet aan àlle 12 kwaliteitscriteria en slaagde dus met vlag en wimpel. Slechts 7 andere Nederlandse ziekenhuizen behaalden eenzelfde resultaat. Om in aanmerking te komen voor het felbegeerde lintje moet een ziekenhuis voldoen aan minimaal 10 kwaliteitseisen.