Bijzondere nominatie voor het Reinier de Graaf Gasthuis

Het Reinier de Graaf Gasthuis is genomineerd voor de Hedy d’Anconaprijs 2016. Deze prijs richt zich op projecten waarbij architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur het zorgconcept ondersteunen en versterken.

Verbonden en duurzaamheid
Het nieuwe ziekenhuis komt om verschillende redenen in aanmerking voor de prijs. Verbondenheid staat centraal: met de mensen, de stad en de omgeving. Met de focus op gastvrijheid en een ‘healing environment’. Buiten verwijst de gevel naar de Delftse grachtenpanden, binnen is het kleurgebruik gebaseerd op de schilderijen van Vermeer.

Het Reinier de Graaf Gasthuis maakt als eerste ziekenhuis ter wereld gebruik van een Pharmafilter, een duurzame waterzuivering- en afvalinstallatie. Toepassing van onder andere hernieuwbare en onderhoudsvrije materialen en een drielaagse glasgevel met geïntegreerde zonwering zorgen voor verdere vermindering van het energieverbruik.

Beoordeling
De inzendingen worden beoordeeld op architectonische kwaliteit, de samenhang van het zorgconcept en de architectuur, en de organisatie van het proces. De jury bezoekt in februari de zeven genomineerde projecten op locatie, de prijsuitreiking vindt plaats op 1 juni 2016. Met deze prijs wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheden om de omgeving te verbeteren van mensen die zorg ontvangen en verlenen.