Beroepsvereniging V&VN bezoekt Reinier de Graaf

Op initiatief van het Bureau Verpleegkundige Zaken heeft de Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN) afgelopen maandag een bezoek gebracht aan het Reinier de Graaf ziekenhuis. Dit bezoek was in het kader van de Dag van de Zorg. Het doel van het bezoek was om de dialoog met elkaar aan te gaan om zo ervaringen en verwachtingen te delen. Dat de V&VN ons ziekenhuis bezoekt, is geen toeval. Samen met een tiental andere ziekenhuizen in Nederland zijn wij een voorloper op het gebied van het toekomstbestendig maken van het verpleegkundige beroep. 

Reinier de Graaf is een door de NVZ-erkende proeftuin voor het vormgeven van functiedifferentiatie. Vanaf 2024 worden mbo-opgeleide verpleegkundigen in de BIG-registratie ingeschreven als verpleegkundigen en hbo-opgeleide verpleegkundigen worden dan als regieverpleegkundigen geregistreerd. Om de functiedifferentiatie te realiseren, worden voor beide niveaus de bestaande beroepsprofielen, beroepsopleidingen en wetgeving aangepast. In Reinier de Graaf werken wij met vier zogenoemde proeftuinen. Bij een proeftuin wordt in de praktijk geëxperimenteerd met deze toekomstige rollen. 

Wetenschappelijk onderzoek

Wat onze benadering extra onderscheidend maakt, is het feit dat door een promovendus van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) op de vier proeftuinafdelingen wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Dit onderzoek staat in het teken van het inzichtelijk maken van de effecten van de functiedifferentiatie en de bijbehorende taakverschuiving op algemene en gespecialiseerde afdelingen.

Tijdens het bezoek waren verpleegkundigen en hoofden van de proeftuinafdelingen, studenten Avans+, verpleegkundig specialisten, de Verpleegkundige Raad en beroepsopleidingen aanwezig. Directeur Carina Hilders heette alle aanwezigen welkom. Manager Bureau Verpleegkundige Zaken Yvonne Meijndert gaf een presentatie over functiedifferentiatie in Reinier de Graaf. De V&VN was enthousiast over de manier waarop Reinier de Graaf invulling geeft aan het professionaliseren van het verpleegkundig beroep. De V&VN heeft gevraagd of het in de zomer terug mag komen om mee te lopen met de verpleegkundigen van ons ziekenhuis, zodat zij een nog beter beeld krijgen van de praktijk.