Aanpak voorkomen onnodige ziekenhuisopname ouderen is succesvol

Het Reinier de Graaf ziekenhuis, zorgorganisatie Pieter van Foreest en zorgverzekeraar DSW werken sinds een half jaar samen om onnodige ziekenhuisopname van kwetsbare ouderen in de regio Delft terug te brengen. De aanpak is een succes. Dankzij de samenwerking zijn al 95 onnodige opnames voorkomen.

Regelmatig worden 65-plussers die op de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis terechtkomen opgenomen zonder medisch-specialistische noodzaak. Simpelweg omdat ze niet in staat zijn om thuis voor zichzelf te zorgen. Hierdoor worden ziekenhuisbedden onnodig bezet. Zorgorganisatie Pieter van Foreest en Reinier de Graaf hebben daarom de handen ineen geslagen vanuit de gezamenlijke visie: patiënten de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment bieden. Reinier de Graaf en Pieter van Foreest zijn blij met deze nieuwe vorm van samenwerking. Ook zorgverzekeraar DSW is enthousiast en ondersteunt het initiatief. Onder regie van DSW wordt deze samenwerking uitgebreid naar andere partijen.

Samenwerking voor beter herstel

Na binnenkomst op de SEH worden patiënten beoordeeld en behandeld door een arts. Deze arts bespreekt, als er sprake is van een kwetsbare oudere, samen met een medewerker van de zorgbemiddeling van Pieter van Foreest welke zorg de patiënt nodig heeft en op welke plek die zorg het beste geboden kan worden. Dit zorgt ervoor dat patiënten niet onnodig worden overgeplaatst, waardoor zij direct kunnen werken aan hun herstel. Na een aantal weken, soms dagen, is de cliënt voldoende hersteld om al dan niet met thuiszorg en behandeling weer veilig thuis te kunnen wonen.

Dankzij de nieuwe samenwerking kon 65 procent van de patiënten meteen worden opgenomen bij een locatie van Pieter van Foreest. Daarmee is de beoogde doelstelling van 30 procent ruimschoots behaald. De samenwerking heeft ook geleid tot een betere doorstroming en minder lange wachttijden op de SEH.

Pieter en Reinier

Het Reinier de Graaf ziekenhuis en Pieter van Foreest vierden vorige week dat de succesvolle samenwerking wordt voortgezet.