Kwajongens

Geschreven door: Dick Koning
Locatie & periode: 2005-2009, B-gebouw (vanaf 1982)

In 1990 kreeg ik mijn eerste hartinfarct en in 1992 de tweede. Omdat ik vermoedelijk wel een interessante patiënt was, heb ik gedurende 6 jaren meegewerkt in cardiologisch studie projecten. Maar in 2009 belande ik op de afdeling cardiologie in Bethel op de 5e verdieping.

Op de eerste dag werd ik al uitbundig begroet door een drietal heren te weten Cor van Dalen, Piet Verbree en Johan Jansen. Ondanks alle problemen die bestreden werden met allerlei toeters en bellen werd ons genezingsproces begeleid met uitstekend personeel en cardiologen.

Mateloos vervelen

Op een dag verveelden wij ons mateloos en de verpleging had een prachtig idee: zij vonden ergens in een hoekje een sjoelbak. Dagenlang hebben wij wedstrijden georganiseerd met patiënten, verpleging en cardiologen.

Op een zekere dag werd Johan Jansen 80 jaren jong. De drie patenten dachten die dag daarvoor, hoe vieren wij Johan zijn verjaardag? Iemand wist (als gevolg van een kinderverjaardag) opblaasbare ballonnen te liggen. Omdat Johan een vroege slaper was, hebben wij de dag voor zijn verjaardag zijn bed voorzien van allerlei ballonnen. De wanden en het plafond werden niet vergeten. U begrijpt Johan was sprakeloos tijdens het wakker worden. Uiteraard is zijn verjaardag onvergetelijk geworden…

Sores vergeten

Er is ook nog een dag geweest dat wij patiënten die al degelijk opgeknapt waren, zittend in rolstoelen rondreden door alle zalen om kennis te maken met andere patiënten. Ook hier vergaten wij toch onze sores.

Deze 4 heren komen nog elk jaar bij elkaar om oude herinneringen op te halen uit ons patiënten leven. Ondanks onze problemen is dit een onvergetelijke tijd geweest. Johan is helaas op 25 februari 2011 overleden. Tot zijn laatste uur hebben wij hem nog kunnen bezoeken. Zijn vrouw Bep neemt nu zijn plaats in bij ons jaarlijks etentje.

Ik kom aan 500 woorden tekort want niet alles is verhaald. Ondergetekende komt al 25 jaar als patiënt in Bethel nog steeds word ik staande gehouden inzake onze capriolen in die tijd.