Het H-gebouw als een rode draad door mijn leven!

Geschreven door: Mirjam van Meurs
Locatie & periode: "Alle jaren", H-gebouw (vanaf 1982), Sint-Hippolytus

Dinsdag 9 oktober 1979 – mijn diploma was nog warm – had ik mijn allereerste (en tevens laatste) sollicitatiegesprek om 13.30 uur in het H-gebouw bij wijlen Zuster Toussaint. Vrijdag 12 oktober zou ik een sollicitatiegesprek in het Leyenburg ziekenhuis hebben, maar om 14.00 uur was ik aangenomen op de poli Gynaecologie en het gesprek van vrijdag had ik afgezegd.


Dag van de verpleeging 1984

Acht maanden statussen opzoeken / opruimen, wattenstokken draaien en speculums onderbeens of bovenbeens aangeven was mijn weektaak :-(Verkeerde vak gekozen dacht ik, totdat een collega die bij de Chirurgie werkte en diensten draaide op de SEH dat ook vond. Ik naar Zuster Toussaint en een kwartier later had ik haar baan :-)

Afwisselend werk

Hier had ik het beroep doktersassistente voor gekozen. We werkten de zaterdag of zondag van 7.30 tot 23.30 uur en doordeweeks was ik op de Poli Chirurgie, Poli Plastische en POK te vinden. Heerlijk afwisselend werk en onderdeel van een groot team collega’s. De chirurgen Dr. Persijn, wijlen Dr. Janssen, Dr. Oosterwijk, en artsassistentes: Bob Knippenberg, Ton van Thiel, Fred v.d Ent, Peter v Aken, Paul Hustinx en Hans Delamarre (helaas te vroeg overleden) waar we diensten mee draaiden, erg veel van leerden en een hoop lol mee hebben beleefd. Dr. Oosterwijk had er een houtje van om uit een kamer te komen en een status van een patiënt naar je hoofd te gooien. “Gips af” of “Hechtingen uit”, zei hij al gooiend. En dan de sport voor ons om die status te vangen uiteraard.

Op de SEH deden we toen nog veel zelf: ponsplaatjes maken, bloed prikken, ECG’s maken, infusen inbrengen, gipsen, hechten, etc. en niet te vergeten gewoon poli-afspraken maken op papier. Geen ICT nodig!

Een heerlijke tijd, totdat in 1985 de SEH in het H-gebouw wegging en alleen nog in het B-gebouw te vinden was. In die tijd werd bovendien mijn oudste dochter geboren en zou ik thuis in ons bedrijf gaan werken.

Contact met patiënten

Dr. Wijthoff, plastisch chirurg, vroeg of ik de donderdag niet voor hem wilde blijven werken, waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. Het is een mooi specialisme en het contact met de patiënten maakt het werk uitermate leuk. Dr. Timmenga kwam erbij, gevolgd door Dr. van der Broecke die Dr. Wijthoff opvolgde. Daarna kwam Dr. Schuringa ons team versterken en een aantal jaren geleden Dr. van Rossen.

Het H-gebouw is een heel groot deel van mijn leven geweest en ik ga het gebouw dan ook zeker missen. Daarentegen is het een voorrecht om in de nieuwbouw te mogen werken. Op naar een nieuw hoofdstuk die hopelijk net zulke mooie herinneringen gaan opleveren als de herinneringen die ik koester aan het H-gebouw.