De verhuizing in 1970

Geschreven door: Mevr. M. Vis
Locatie & periode: 1970-1974, Sint-Hippolytus

Als kind (9 jaar) heb ik in 1970 de verhuizing van het oude St. Hippolytus ziekenhuis (Phoenixstraat) naar het St-Hippolytus (Reinier de Graaf) meegemaakt.

Ik herinner mij dat ik in het oude ziekenhuisgebouw (Phoenixstraat) in een grote kamer met veel kinderen lag. ’s Morgens vroeg werden we gewekt en alle kinderen die niet aan bed gekluisterd waren, werden met taxi’s naar het nieuwe ziekenhuis vervoerd. Ik vond dat heel spannend. Mijn nieuwe kamer werd 594 (5e etage – kinderafdeling). Een kamer waarin 4 bedden stonden. Het zag er allemaal heel mooi uit en ik wilde graag bij het raam liggen. Tussen de middag kregen we de lunch in een lunchpakketje.

Helaas heb ik in mijn kindertijd diverse malen in het Hippolytus ziekenhuis gelegen. Ik heb de kaarten die ik in het ziekenhuis ontving bewaard. De bijgaande kaart spreekt voor zich. Het ging er op de kinderafdeling allemaal streng aan toe. Verplicht melk drinken uit zo’n metalen kroes. Ik moet er nu nog van rillen. ’s Middags een uurtje naar de speelkamer (niet in het weekend) en de rest van de dag verbleef je in je ziekenhuiskamer.

 

Dikke pret

Maar als een leuke zuster dienst had, kon het weleens gebeuren dat je na het avondbezoek met een paar kinderen mocht helpen limonade delen. Dat was dikke pret!! Ik herinner mij nog dat we met de kar waarop de limonadebekers stonden door de gang gingen rennen. (De zuster moest even naar een patiëntje.) Plotseling knalde de kar vol met bekers rode limonade tegen de muur. De rode limonade droop van de muur. Een patiëntje stond van schrik in haar broek te plassen. Dus ook een gele plas op de vloer. En wat waren we bang dat we op onze kop kregen. Maar gelukkig werd het door de zuster sportief opgevat en hoefden we het alleen maar netjes op te ruimen.

Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds contact met 2 kamergenootjes uit mijn ziekenhuisperiode van het Hippolytus ziekenhuis. Zij waren net als ik in de begin jaren ’70 een patiëntje op de kinderafdeling.